reserveren

Je kat uit logeren?

Het liefdevolle logeeradres voor je kat in Noord-Holland

Als je op vakantie gaat, of een weekendje weg, wil je zelf genieten. Dan zit je niet te wachten op zorgen over je kat. ‘Gaat het wel goed? Zal’ie niet ontsnappen? Blijft hij bij thuiskomst weer drie dagen 'boos'? Of hangt hij van frustratie in je gordijnen?’

Een kat rustig thuis laten, met een bakje voer en buurvrouw die eenmaal per dag even komt kijken, dat lijkt het beste. Maar ís het dat ook?

Het is thuis, maar wel alléén... Vertrouwd, maar ineens wel zonder ‘eigen mensen’ en het vaste ritme. En onderschat de schrik niet, elke keer als de oppas/buurvrouw binnenkomt.

Je kat kan – op zoek naar aandacht – ook steeds verder afdwalen van zijn eigen huis. Zeker in een week, of 14 dagen. Wil je dat voorkomen?

Lees verder

Het liefdevolle logeeradres voor je kat in Noord-Holland

Home » Vakantie: kat thuislaten of naar het pension?

Vakantie: kat thuislaten of naar het pension?

sep 29, 2018

Ga je op vakantie? Een weekendje weg? Of op stage naar het buitenland? Soms heb je hulp nodig bij de verzorging van je kat. Een pension is een oplossing, maar wel prijzig en je hebt geen idee of je kat zich er thuisvoelt. Wat heb je dan als alternatieven? In dit artikel help ik je om wat dingen op een rijtje te zetten, zodat je makkelijker kunt kiezen.

Hoelang ga je weg?

Voor één of twee nachtjes weg zal het best ongezellig zijn voor je kat om alleen thuis te blijven, maar aan de andere kant; je bent terug voordat hij je écht kan missen. Bovendien kun je voor die korte tijd vaak redelijk makkelijk iemand vinden die de verzorging even van je over wil nemen. Voor zo’n korte periode raad ik je in elk geval af om met de kat te gaan reizen, tenzij hij het gewend is natuurlijk.

Ga je op vakantie? Een lang weekend, week, twee weken of zelfs drie?

Dat is wel een serieuze hulpvraag als je iemand anders vraagt om jouw kat te verzorgen. Weet je zeker dat diegene het wil doen? Zo lang? En dat het de laatste dag dan nog met net zoveel liefde en aandacht gebeurt als de eerste dagen, als alles nog nieuw is? Bovendien kun je je afvragen wat je kat ervan vindt. Twee weken van 24 uur alleen, waarbij er hooguit een uurtje iemand is om aandacht te geven. Je kat is gewend aan jouw aanwezigheid en jouw ritme, juist in zijn eigen omgeving. Dus als hij je gaat missen, is het hier wel. Maar is je kat altijd al veel alleen, is dat uurtje aandacht misschien meer dan voldoende, zeker als hij verder wel door je hele huis mag lopen, of misschien overdag gewoon naar buiten mag.

Ga je echt weg? Emigreren of op stage?

Dan ligt het meer voor de hand dat je je kat herplaatst bij iemand die er voor kan zorgen alsof het zijn eigen kat is. Natuurlijk zijn er ook pensions waar je kat voor langere kat mag blijven. Maar de kans dat de kat dan toch één baas – of zijn eigen ‘personeel’☺ – gaat missen, is dan een stuk groter.
Voor je kat is het dan fijner om in een huissituatie alle aandacht te krijgen die hij verdient.

Tweede vraag: hoe stressgevoelig zijn jullie?

Je kat zal misschien even moeten wennen aan zijn tijdelijke verblijf in een pension. Maar ben je zelf ook een Pietje Precies? Ben je doodsbang dat je kat ontsnapt als de verzorger jouw voordeur openmaakt? Of ben je bang dat hij toch in huis zal plassen als hij te weinig aandacht krijgt? Een kat in pension is duurder, maar als jij er een stuk rustiger onder bent en je kat past zich zonder problemen aan en geniet ook van zijn tijdelijke stekkie, tja, is de keuze dan niet simpel? In dat geval zou je een pension – een goed pension! – zeker eens kunnen proberen.

Wat mag het kosten?

Gemiddeld kosten kattenpensions een tientje per dag. Je hebt ze ook veel duurder, en een stuk goedkoper. Wil je echt goedkoop? Realiseer je dan dat het goedkope pension een hele hoop katten moet herbergen om een fatsoenlijke omzet te draaien waarmee ze kunnen blijven investeren in goede ruimtes, A-kwaliteit voer en genoeg mankracht. Je wilt geen onveilige situaties, of overvolle hokken, neem ik aan?

Betaal je heel veel meer?

Blijf dan ook kritisch kijken, zeg ik altijd. Is die meerwaarde vooral verwerkt in een mooie aankleding die de baasjes verrast? Of zit het hem daadwerkelijk in de extra verzorging van de kat? Soms worden er heel veel extra opties geboden, maar zit jouw huis-tuin-en-keuken-kat daar helemaal niet op te wachten. Met andere woorden: wat is jouw definitie van goede opvang? En kun je die thuis regelen? Of zoek je het daarvoor buiten de deur?

Thuisblijven is al gauw goedkoper.

Zeker als je een deal maakt met een andere kattenvriend voor wie jij de zorg overneemt in de vakantie. Hoewel, dát berooft jou dan weer tijdelijk van je vrijheid. Hulp inschakelen kost gewoon altijd iets. Ofwel geld, ofwel bloemen en dinerbonnen, ofwel jouw eigen tijd. Baseer je beslissing dus niet alleen op de financiële kosten.

Hoe groot zijn de risico’s?

Uiteindelijk blijft jouw kat de beslissende factor. Hoe groot schat je de kans dat er iets gebeurt tijdens jouw afwezigheid? Een diabeteskat kun je niet langer dan 12 uur alleen laten, dat is duidelijk. Een kat met andere medicijnen kun je ook niet aan iedereen toevertrouwen. Maar heb jij een echte allemansvriend die eigenlijk de hele dag de hort op is en ’s avonds om half zes voor het raam staat? Dan kan de buurvrouw hem misschien ook op die vertrouwde tijden erin en eruit laten.

Met een kattenluik?

Een kattenluik lijkt handig, maar is het juist niet tijdens je vakantie omdat je er geen idee van hebt wat er nog meer naar binnen komt, naast je eigen kat. Met een zendertje krijgt je eigen kat wel het alleenrecht op dat kattenluik, maar het voorkomt niet dat jouw huisdier ook een vers gevangen vogeltje of een half dode muis mee naar binnen neemt. Je moet er niet aan denken!

Er zijn ook mensen die een kattenluik hebben naar een schuur of garage. Zo kan de kat wel binnenkomen en dus lekker buiten zijn, maar ja, je ziet niet wie zijn bakje leegeet en je weet ook nooit of hij wel elke keer thuiskomt. Echt gezellig is het natuurlijk niet voor de kat, dus je moet zelf afwegen of en hoelang je zo’n situatie aandurft.

Waar zit het ongeluk?

Zit dat bij jouw kat nog wel eens in een klein hoekje? Woon je aan een drukke weg, of in een wijk met veel dominante katten? Hoe groot is dan de kans dat je kat een keer thuiskomt met een zere poot of opengehaald oog? En dan de hamvraag: wil je dat risico neerleggen bij iemand die uit hulpvaardigheid op jouw kat past? Bespreek het in elk geval, zodat jouw oppas weet bij welke dierenarts jouw kat bekend is en waar de kattenmand staat, voor de noodgevallen…. Niet in het zicht zetten natuurlijk, want dat zorgt bij voorbaat al voor stress, bij de meeste katten!

Hoe denk je er nu over?

Als je alles zo op een rijtje zet, is het je misschien al duidelijk. Je hebt alle vertrouwen in die goede vriendin die zelf katten heeft, of je kiest juist uit volle overtuiging voor een pension. Is het dat laatste? Zorg dan dat je een goed pension kiest. Ga er zelf kijken, als het even kan. En reserveer tijdig als je in het hoogseizoen opvang nodig hebt, want juist de goede pensions zitten al ver van te voren vol omdat vaste klanten direct weer reserveren voor volgend jaar.

Deel met anderen:

Over mij

Ik ben Els Driesprong, eigenaresse van Kattenpension Silvestris in Middenmeer.